Önkormányzat

Képviselő testület

Ügyintézők

Pályázatok

    TOP-3.2.1-15-SO1-2016-0008

    KEOP-2011-6.2.0/A

Dokumentumtár

Elérhetőségek

Balatonendréd, 2017. október 22.


KÖZLEMÉNY
ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS

A TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00008 azonosítószámú „Energetikai korszerűsítés” című projekt átfogó célja a Balatonendrédi Kerekerdő Óvoda épületenergetikai korszerűsítése, mivel az intézmény gépészeti rendszere elavult. Az energiapazarló, és így magas üzemeltetési költségekkel járó fenntartás mellett a környezetszennyező hatás is jelentős, ami azonban a projekt megvalósulásával jelentősen csökkenthető.

Az óvoda épületének műszaki, épületgépészeti felmérése alkalmával a szakemberek az elöregedett és energiapazarló fűtést biztosító kazánra, és a hasonlóképp elavulttá vált villamos-energia hálózatra hívták fel a figyelmet. Ezek a korszerűtlen energiatermelő rendszerek olyan káros melléktermékek kibocsátásával járnak, amik az üvegházhatást növelik. Az intézmény fűtés- és villamosenergia-fogyasztásának felmérése alapozta meg a felismerést, hogy a jelenlegi ellátórendszer felcserélhető a hatékonyabb energiatermelést biztosító kondenzációs kazánnal, a jelenlegi villamosenergia-forrás kiváltható a tetőszerkezetre helyezett napkollektorral.

A projekt megvalósulásával az óvoda éves primerenergia-fogyasztásának csökkenése érhető el, mivel az épület egy korszerű, a hatályos jogszabályoknak megfelelő hő- és páratechnikai értékekkel rendelkező épületgépészeti rendszerrel fog rendelkezni. Az elavult kazán kondenzációs kazánra cserélésével energiatakarékos fenntartás valósul meg, amivel együtt az üvegházhatást okozó gázok is nagymértékben csökkennek. Hasonló módon járul hozzá a kialakításra kerülő maximum háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer és a tetőszerkezetre helyezett napelem is.

Az energiahatékonyság és a környezetkímélő hatás növelése érdekében a projekten belül fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések és HMV rendszerek korszerűsítése valósul meg. Egy maximum háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer kerül kialakításra, aminek segítségével kielégíthető a saját villamosenergia-igény. A használati meleg víz előállítását és tárolását bivalens, indirekt fűtésű és elektromos fűtőpatronú rásegítéses HMV tárolós berendezés látja el. Az épület tetejére napelem is elhelyezésre kerül, ami elegendő a saját villamos-energiaigény kielégítésére.

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg 100%-os támogatási mérték mellett, a támogatás szerződött összege 10 millió forint. A projekt megvalósításának befejezését 2018. október 31. nappal határozta meg Balatonendréd Község Önkormányzata.