Balatonendréd címere

Balatonendréd község címere

Balatonendréd lakói jelképként fogadták el a csipkét. Amikor a község megalkotta ezeket a motívumokat (terv: Hekeli László tanár úr, minta: Késmárki Tiborné Gizi néni csipkeverő), természetes volt, hogy a község címerében sem szerepelhet más, mint a csipke.

Álló kerektalpú a pajzs zölddel és fehérrel hasítva. A pajzs közepét egy nyolc darabból álló ún. „nyolccakkos hópehely” csipkedísz foglalja el. A kör alakú csipkedísz belsejében három búzakalász, melyek közül a középső egyenesen álló, a két szélső jobbra-balra kihajló helyzetű. A búzakalászok szemei ún. „gipür”-ből, a kalászok ívesen hajlott bajszai „fonásból” állnak, míg levelei „szövés”-ből készülnek.

A középső kalász oldalsó, a két szélső kalász belső bajszai egymást keresztezve rácsmintát alkotnak. A címerben foglalt minták a pajzs színeinek megfelelően váltakozó színűek. A címerpajzs alatt feketével a BALATONENDRÉD felirat. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A címerben foglalt csipkeminta Balatonendréd hagyományos népművészetét, az abban foglalt kalászok és a pajzs zöld színe a fő foglalkozási ágat - a mezőgazdaságot -, valamint a természeti környezetet jelenítik meg

Ugrás az oldal tetejére