Látnivalók

A római katolikus templom

A katolikus templomot 1744-ben építették, felhasználva nyugati falához a török vár falát. A templom védőszentje Szent András. A templommal szemben 1802-ben kezdték el építeni a parókiát, ami végül 1803-ban készült el.

A bejárat fölött a tihanyi apátság címere látható kőbe faragva. A régi templomot, ami a Kis-Endrédi részen állt lebontották, de az oltárképet megőrizték s most itt látható. A falu közepén 1897-ben emelt Mária szobrot is áthozták a templomkertbe.

Az elmúlt években jelentős restauráláson esett át, lecserélték a tetőt, újra vakolták, kívül belül lefestették. Már csak a szószék és az oltár restaurálása van vissza. Szentmiséket minden vasárnap tartanak délelőtt 10 órakor, nyári miserend szerint 11 órakor.

A plébános Kocsi György.

Református templom

A református templom, a református parókia mögötti domboldalon emelték 1790 körül, majd közel száz év múlva felújították. Szürke falait magas fenyők veszik körül, bejárata és tornya a többi somogyi településhez hasonlóan a"türelmi rendelet" miatt az utcával ellentétes oldalra épült. A templom bejárata melletti kopjafát Szombathy István lelkész emlékére avatták. A templom ónkupái az iparművészet remekei. Az istentiszteleteket vasárnaponként 14:00 órakor tartja Sándor Zsuzsa Noémi református lelkész.

A toronyban régen három harang is volt, de a középsőt a világháborúban beöntötték. A nagy harangot 1999-ben cserélték, mert a régi elrepedt. A templom oldalában lévő három mohos sírkövet a község régi temetőjéből menekítették ki, annak felszámolása előtt. A település egykori tanítójának és feleségének sírhantján álltak.

Csipke- és hagyományőrző kiállítás

A község általános iskolájának aulájában rendezték be azt a csipkekiállítást, amely mellett egy helytörténeti gyűjteményt is kialakítottak. Az itt látható csipkéket a balatonendrédi iskola tanulói és tanítói készítették. A tantestület szeretné, ha a fiatalokban is tudatosulna mekkora kulturális értéke ez a hagyománya a településnek. Épp ezért a tanárok közül sokan elmélyültek a csipkekészítés művészetében, s láthatóan a gyerekeknek is élvezik a foglalkozásokat. Munkáikat már több környező településen is kiállították, az általános iskola épületében pedig állandó, nyáron is látogatható tárlat nyílt belőle.

Itt a látogató Balatonendréd múltjában is tájékozódhat, a helytörténeti tárlat egészíti ki ugyanis a csipkekiállítást. A kredencre régi emléktárgyakat, kézzel festett korsókat, rézmozsarat tettek, a mellette álló asztalra pedig egy Bibliát, cseréppipát és más mindennapi használati tárgyakat.

A kiállítás megtekintéséről és körbevezetésről az iskolában, vagy az önkormányzatnál lehet érdeklődni.

Világháborús emlékmű

Ugrás az oldal tetejére