A mai település

A település mai képe

Balatonendréd a Balaton déli partján fekszik, Budapesttől kb. 120 km távolságra. Az M7 autópályáról közvetlen lejárattal rendelkezik, a tó felől pedig Zamárdiból ágazik el az út, amelyen végighaladva a községbe jutunk. Közúton vagy kerékpáron lehet csak megközelíteni, s a település mind Tabtól, mind pedig Siófoktól 15 kilométerre fekszik. Vasútja nincs, de az autóbuszjáratok Siófok és Tab felé rendszeresek. Balatonendréd a Balatonboglári borvidék részét képezi.

Fekvésének köszönhetően sajátos adottságokkal rendelkezik. A településen csodálatos módon összefonódott a múlt és a jelen, sokoldalú kis falu, tele lehetőségekkel. A Balaton közelsége és nyüzsgése ellenére megőrizte egykori zsákfalu jellegét, szépségét, már-már Belső Somogyot idéző stílusát. A portákon érezhető az itt élt nemzedékek családjainak szorgalma és igényessége.

Balatonendréd legnagyobb munkáltatója az önkormányzat. A lakók többsége a Balaton partra, főleg Siófokra, Zamárdiba jár dolgozni. A TSZ egykor sokaknak munkát adott, ma azonban néhány embernek ad csak megélhetést.

Az általános iskolát 1990 bővítették. Az aulában csipkekiállítást és helytörténeti gyűjteményt rendeztek be. Az itt látható csipkék 80 százalékát a gyerekek készítették. Ugyanis az országban egyedülálló módon 1996-97-es tanévtől intézményesítették Balatonendréd múltját képező csipkeverést a helyi tanterve építve. Minden 5. osztályos leány technika óra keretén belül megtanulja ezt a régi mesterséget. Az iskola előtt megmaradt a régi kerekes kút is. A régi pedagóguslakásokat iskolai és községi könyvtárként használják. A tornatermet számítógépes teremmé alakították át, előbbit pedig a többfunkciós kultúrházban tartják. A környező ingatlanok kertjeinek a végét megvették így alakult ki az iskolaudvar. Az óvoda pedig az önkormányzat mellett lévő épületben, a régi tanácsházán kapott helyet. 2012-ben megépült a Lullával, illetve Tabbal összekötő út, melynek köszönhetően megszűnt zsáktelepülésnek lenni. Jelentős változás eredményezett, a település iránt növekvő érdeklődés mutatkozik. A völgyben fekszik három halastó, amelyre 30-40 horgász jár le. Az egyesület egyelőre zártkörű.

Csipkeverő kör énekkar, gyermeknéptánc és felnőtt focicsapat működik a településen.

Ugrás az oldal tetejére