Hírek

 • FELHÍVÁS BALATONENDRÉDI VERT CSIPKE KIÁLLÍTÁS ANYAGÁNAK GYARAPÍTÁSÁHOZ

  05Január

  FELHÍVÁS BALATONENDRÉDI VERT CSIPKE KIÁLLÍTÁS ANYAGÁNAK GYARAPÍTÁSÁHOZ


  Tisztelt Endrédiek, kedves Csipkézők, Csipke-örökösök!

  A Csipkerózsa Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tagjai, a falu vezetésének támogatásával kiállító helyiségeket alakítanak ki a következő hónapokban a Közösségi Házban. Itt szeretnénk létrehozni egy állandó tárlatot, kiállítani a legszebb csipkéket, bemutatni a csipkeverés endrédi kialakulását, alakulását az 1900-as évek elejétől napjainkig. A kiállító helyiségekben a somogyi pásztorfaragás remekeit készítő Huszár László munkái, a fafaragás legszebb darabjai is helyet kapnak.

  Ahhoz, hogy mi magunk és az idelátogatók megcsodálhassák az egyik legnagyobb értékként számon tartott csipkét, szakszerű előkészítés, gondos munka szükséges, amit Pulszter Zsuzsanna néprajzkutató, volt muzeológus tagunk vállalt magára.

  Kérésünk a falu lakóihoz az, hogy akinek van a birtokában endrédi csipke, a csipkekészítéshez szükséges eszköz, fénykép, irat vagy bármilyen más tárgy, amely gazdagíthatná a kiállítás anyagát, legyen szíves és adja át az önkormányzatnak.

  Minden átadott darab a falu tulajdonába kerül, az átvett értékről átvételi elismervényt adunk. Az átadó vagy készítő neve a kiállított csipkén, egyéb tárgyon szerepelni fog, az adományozókat emléklapon örökítjük meg. A kiállítás teljes anyagáról leltárkönyv készül. Az Önkormányzat és a Csipkerózsa Kulturális és Hagyományőrző Egyesület között megállapodás rögzíti az őrzés és kiállítás feltételeit, a kiállító helyet az egyesület és az önkormányzat működteti.

  Kérjük, támogassa a kiállítóhely méltó kialakítását azzal, hogy egy-egy emléket, csipkét ajándékoz a falunak, nekünk mindannyiunknak, hogy együtt csodálhassuk azt örök időkre.

  Természetesen szívesen fogadunk ezen kívül minden anyagi támogatást vagy önkéntes munkát, amely a kiállító-helyiségek színvonalas berendezését segíti.

  Tisztelettel:

                             Késmárki Tibor                                             Dr. Horváth Gyula

                               polgármester                                Csipkerózsa Kulturális Egyesület elnöke


Ugrás az oldal tetejére