Bemutatkozás

Balatonendréd története

A mai település

A település elhelyezkedése

Építészet

Neves szülöttünk

Az endrédi csipke

A település mai képe

Balatonendréd legnagyobb munkáltatója az önkormányzat, ezenkívül van egy babaüzem is a faluban, amit a belga tulajdonosa üzemeltet. A lakók többsége a Balaton partra, főleg Siófokra jár dolgozni. A TSZ egykor sok munkát adott, ma már viszont az is csak vegetál. Az egyik megoldás az lenne, ha a Tab-Balatonendréd összekötő út megépülne. Ez a város is, csakúgy mint Siófok 15 kilométerre fekszik Endrédtől. Ezzel meg is szűnne a zsákfalu jelleg, és vállalkozások jönnének a településre. Ha ez elmarad, várhatóan szezonális üdülőfalu lesz a községből. A szennyvízcsatornát a Balaton-törvény kötelezi, de az önkormányzat pályázatát elutasították.

A lakosság idősödik, 2000-ben például egyetlen házasságot sem kötöttek a faluban. Az 1980-as évek végén 90 telket alakítottak a település szélén, s ez segítette a talpon maradást.

Az általános iskolát nemrég újították fel, a régi épület mögé egy újat is emeltek. Az emeleten vannak a tantermek, a tanári és az igazgatói, alul pedig az étterem. Az aulában csipkekiállítást és helytörténeti gyűjteményt rendeztek be. Az itt látható csipkék 80 százalékát a gyerekek készítették. Az iskola előtt megmaradt a régi kerekes kút is. A régi pedagóguslakásokat iskolai és községi könyvtárként használják. A tornatermet számítógépes teremmé alakították át, előbbit pedig a többfunkciós kultúrházban tartják. A környező ingatlanok kertjeinek a végét megvették így alakult ki az iskolaudvar. Az óvoda pedig az önkormányzat mellett lévő épületben, a régi tanácsházán kapott helyet.

A völgyben fekszik három halastó, amelyre 30-40 horgász jár le. Az egyesület egyelőre zártkörű, de hosszútávon ezekkel is ide lehetne csalogatni a turistákat. Az önkormányzat pályázott a Sapard falufelújító programjára.

Jó hír, hogy a Panoráma panzió melletti szabad téren kempinget épít egy német testvérpár, akik hosszabb távra tervezik a vendéglátást.

Ifjúsági és felnőtt focicsapat működik a településen

jel01.jpg jel02.jpg jel03.jpg jel04.jpg
jel05.jpg jel06.jpg    

.